STAŻE ZAGRANICZNE DLA UCZESTNIKÓW OHP

STAŻE ZAGRANICZNE DLA UCZESTNIKÓW OHP

W 2018 roku trzydziestu pięciu uczestników jednostek organizacyjnych Śląskiej Wojewódzkiej Komendy OHP ukończyło staże zawodowe w hiszpańskich, włoskich i niemieckich zakładach pracy, w trakcie trzytygodniowych wyjazdów organizowanych w ramach realizacji projektu „Europejskie praktyki drogą do konkurencyjności na rynku pracy”. 

Wnioskodawcą projektu realizowanego ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój na zasadach Programu Erasmus+ jest Hufiec Pracy w Myszkowie, obecnie stanowiący filię Środowiskowego Hufca Pracy w Częstochowie.

Partnerstwo z włoską firmą CPA Giuseppina Bomba pozwoliło na organizację w miejscowości Lanciano w środkowych Włoszech stażów zawodowych dla sześciu mechaników samochodowych, trzech sprzedawców i jednego elektryka. Siedmiu uczniów to podopieczni HP w Myszkowie, pozostałe trzy osoby to uczestnicy Hufca Pracy w Jaworznie. Włoska wyprawa pozwoliła młodym ludziom na nabycie nowych umiejętności zawodowych, zapoznanie ze środowiskiem pracy we włoskich przedsiębiorstwach oraz uzyskanie kompetencji językowych, kulturowych i społecznych. Stażyści wzięli udział w dodatkowym kursie języka włoskiego (10 godzin) oraz wycieczkach krajoznawczo-edukacyjnych, w tym w wyprawie do Rzymu. Młodzi Polacy zostali również zaproszeni do miejskiego ratusza, gdzie odbyli spotkanie z włodarzami miasta Lanciano.

W ramach współpracy z ośrodkiem edukacyjnym ESMOVIA Sistema Practices S.l. z hiszpańskiej Walencji zrealizowano staże zawodowe dla czternastu adeptów fryzjerstwa oraz czterech przyszłych kucharzy. W wyjeździe wzięli udział podopieczni HP w Myszkowie, ŚHP w Częstochowie, HP w Bielsku-Białej, HP w Żywcu oraz HP w Jaworznie. Trzytygodniowy wyjazd umożliwił dokładne poznanie zasad panujących w hiszpańskich salonach fryzjerskich oraz hotelowych restauracjach, zidentyfikowanie różnic między środowiskiem pracy w Polsce i Hiszpanii oraz nabycie nowej wiedzy i umiejętności – w zakresie stosowanych technik fryzjerskich czy hiszpańskich potraw, z którymi dotąd uczniowie polskich szkół nie mieli styczności. Uczestnicy wyjazdu wykazali się samodzielnością, świetną orientacją w terenie (przemierzając rozległe tereny jednego z największych hiszpańskich miast), umiejętnościami komunikacyjnymi (podejmując próby samodzielnego porozumiewania się w językach angielskim i hiszpańskim), doskonałą organizacją czasu oraz pracy zespołowej. W ramach wycieczek edukacyjnych uczniowie odwiedzili m.in. Bioparc oraz Miasteczko Sztuki i Nauki (Ciudad de las Artes y las Ciencias), zwane „dzielnicą przyszłości”.

Wyjazd siedmiu młodych cukierników do Berlina zorganizowany został w ramach współpracy z placówką BERLINK ETN GmbH. W wyjeździe wzięło udział sześć osób z Hufca Pracy w Jaworznie oraz jedna podopieczna Hufca Pracy w Bielsku-Białej. Niemieccy pracodawcy wysoko ocenili umiejętności zawodowe polskich uczennic, które wykazały się pomysłowością i talentem. Wyjazd był również okazją do integracji i wycieczek edukacyjnych, dzięki którym uczennice miały okazję lepiej poznać piękną stolicę naszych sąsiadów.

Staże zawodowe we Włoszech odbyły się w dniach 22 września-12 października, w Hiszpanii 8-26 października, natomiast wyjazd do Niemiec zakończył się 30 listopada. W ramach przygotowań do wyjazdów uczestnikom zapewniono wsparcie językowe, kulturowe i pedagogiczne.

AUTORKA TEKSTU: Joanna Lato


deklaracja dostępności

epuap

bip

stowarzyszenie przyjaciół lo

stowarzyszeni 21 wiek

Współpraca
z ATH w Bielsku-Białej
ATH instytut neofilologii
20.11.2024
Pomarańczowy kiermasz dla Pomarańczowej Energii!

Pomarańczowy kiermasz dla Pomarańczowej Energii!

Czy wiesz, że osamotnienie młodych osób może przybierać różne formy? To nie tylko samotność, ale też strach przed reakcją dorosłych, brak...

czytaj więcej
17.11.2024
Podziękowania dla uczniów i rodziców za wsparcie akcji charytatywnej na rzecz zwierząt

Podziękowania dla uczniów i rodziców za wsparcie akcji charytatywnej na rzecz zwierząt

Z radością i wdzięcznością pragniemy podziękować wszystkim uczniom, ich rodzicom oraz nauczycielom za zaangażowanie w zbiórkę karmy, podkładów,...

czytaj więcej
Narzędzia dostępności